Geplaatst op 21 oktober 2024 door Stichting Move

Move in gesprek met

We werken graag samen met partijen die zich ook inzetten om kansenongelijkheid en polarisatie tegen te gaan. Zij houden ons scherp op onze missie en de impact die we (willen) maken. In deze rubriek gaan we in gesprek met experts over deze thema's. Deze keer: het Nederlands Jeugd Instituut.

Wij zien in onze samenleving drie grote problemen voor kinderen en jongeren: toenemende kansenongelijkheid, groeiende verdeeldheid in de samenleving en weinig kennis over burgerschap. Move probeert een steentje bij te dragen aan het vergroten van kansengelijkheid en het tegengaan van polarisatie. Onlangs hebben we hiervoor de missie in ons meerjarenplan aangescherpt:

 “Wij organiseren ontmoetingen die op speelse wijze bubbels doorbreken. Zo ontdekken jongeren hun talenten en komen ze samen in actie voor de wereld om hen heen.”

We vroegen Hannes van de Ven, werkzaam bij het NJi, naar de uitkomsten van recent onderzoek van het NJi onder jongeren en zijn reflectie op de missie van Move in het doorbreken van bubbels. Het NJi streeft ernaar dat ieder kind de kans krijgt om zich naar vermogen te ontplooien en op te groeien tot een veerkrachtige, actieve en zelfstandige volwassene. Het NJi verzamelt, verrijkt, duidt en deelt kennis over deze thema’s en heeft daarbij specifiek aandacht voor de positie van kinderen en jongeren.

"Burgerschap kan kinderen en jongeren helpen om de samenleving beter te begrijpen en in te zien welke plaats je kunt innemen."
Herken je de urgentie van groeiende kansenongelijkheid, wantrouwen onder jongeren naar de overheid en instanties, en het belang daarin van burgerschap?

Hannes: Het NJi heeft gesprekken gevoerd met jongerenwerkers door heel Nederland. Veel jongeren kijken tegenwoordig inderdaad met gebrek aan vertrouwen naar de overheid. Door crises en schandalen (denk aan de wooncrisis, klimaatcrisis en de toeslagenaffaire) hebben ze vaak geen rooskleurig beeld van de toekomst. Er is sprake van ‘verticale polarisatie’ tussen jongeren en overheden. We herkennen dus de urgentie van de toenemende polarisatie. Kansenongelijkheid is eveneens een serieus en hardnekkig probleem. Door een verschillende achtergrond behalen kinderen met dezelfde talenten en capaciteiten toch andere resultaten. Dat heeft effect op de toekomst van kinderen. Armoede, het opleidingsniveau van je ouders of de wijk waar je woont, kunnen bijvoorbeeld invloed op je kansen hebben, terwijl dat niet zo hoort te zijn.

Burgerschap kan kinderen en jongeren helpen om de samenleving beter te begrijpen en in te zien welke plaats je kunt innemen. Naast begrip en kennis van de wereld om je heen, stimuleert het ook om jezelf te ontwikkelen. Wie ben ik? Hoe denk ik hierover? Wat kan ik doen zodat er wat met mijn mening gedaan wordt?

Wat is volgens jou, vanuit je rol bij het NJi, het belangrijkste dat Move kan toevoegen?

Hannes: Het is belangrijk om te leren hoe andere mensen het hebben en hoe zij in het leven staan. Mensen die vanuit hun positie meer of minder vanzelfsprekend kansen krijgen. Die verbinding is waardevol voor beide kanten. Je leert van de ander en dat helpt ook om een positiever beeld van ‘de andere groep’ te scheppen. Ik wil wel de kanttekening plaatsen dat we voor een beetje polarisatie niet bang hoeven te zijn. Het mag af en toe schuren. Aan alle grote maatschappelijke ontwikkelingen gaat een vorm van polarisatie vooraf. Bij de grote thema’s die Stichting Move wil oppakken, ontkom je er niet aan dat er voor- en tegenstanders gaan zijn. Het is belangrijk dat de gesprekken met elkaar constructief blijven verlopen. Je mag van mening verschillen, maar het is wel belangrijk om naar elkaar te blijven luisteren en in contact te blijven. En dat is waar burgerschapsonderwijs aan bijdraagt.

"Jongeren representeren de groep van de toekomst en hebben ideeën en behoeften die oudere mensen soms niet herkennen."
Zie je meer raakvlakken met ontwikkelingen die jullie vanuit het NJi zien, die relevant zijn voor onze opgave als stichting?

Hannes: Als we willen dat jongeren actief bijdragen aan de maatschappij, moeten we hen daar ook ruimte voor geven. Jongerenparticipatie is voor jongeren belangrijk, zodat zij het gevoel hebben dat er naar ze geluisterd wordt. Maar ook voor de rest van de samenleving is het belangrijk. Jongeren representeren de groep van de toekomst en hebben ideeën en behoeften die oudere mensen soms niet herkennen. Door jongerenparticipatie beter in te zetten en te benutten wordt de stem van jongeren op waarde geschat. Jongerenparticipatie ligt dus niet alleen bij jongeren, maar ook bij scholen en gemeenten. Zij moeten dit serieus nemen en hier ruimte voor creëren.

Wij hopen dat Stichting Move zal slagen in hun missie en flink veel bubbels gaat doorbreken. Zodat er door kinderen en jongeren dichterbij elkaar te brengen, een sterke en weerbare generatie aankomt, en de kloven in de samenleving kleiner worden.

Move voert door het jaar heen gesprekken met onderzoekers, betrokken organisaties en scholen. Het doel? In gesprek blijven over de impact die we willen maken via onze verandertheorie. De input gebruiken we om onze programma's door te ontwikkelen. Wil je ook in gesprek met ons over onze missie? Heb je waardevolle tips of feedback? Laat het weten aan onze impactcoördinator Berdien (berdien@stichtingmove.nl).

H. van de Ven

Meer nieuws

9 januari 2025

Jony Ferket kondigt vertrek aan als directeur van Stichting MOVE per 1 mei

10 juli 2024

Move ontwikkelt nieuwe burgerschapsbijsluiter

11 juni 2024

SKB ontvangt 3 miljoen van de Nationale Postcode Loterij!